Kriolipoliza

Redukcja grubości tkanki tłuszczowej.

Wymuszając obniżenie temperatury partii ciała poddanej zabiegowi  – uzyskujemy zapalenie podskórnej tkanki tłuszczowej, co w konsekwencji prowadzi do procesu apoptozy – obumierania i nieodwracalnej destrukcji komórek tłuszczowych (adipocytów).

Komórka obumiera na skutek krystalizacji lipidów zawartych w komórce tłuszczowej: w określonym przedziale temperatur (pomiędzy 0°C a 10°C) struktury lipidowe przechodzą ze stanu ciekłego w stan stały – krystalizują. W tym samym czasie inne tkanki, zawierające głównie wodę – pozostają w stanie ciekłym, a w konsekwencji nie ulegają destrukcyjnym zmianom.


Przeciwwskazania:
nietolerancja lub alergia na zimno
krioglobulinemia
choroba Raynauda
niewydolność nerek, wątroby, układu krążenia
zakrzepowe zapalenie żył
nowotwory
ciąża, karmienie piersią
stany gorączkowe
infekcje skóry w miejscach zabiegowych